Alcohol voor het slapen: Feiten, Fabels en Alternatieven

Alcohol voor het slapen: Feiten, Fabels en Alternatieven

We kennen het maar al te goed. Je hebt na een hectische dag vol stress eindelijk alles afgerond voor vandaag en de kinderen liggen eindelijk op bed. Tijd voor een glas wijn, want dat heb je wel verdiend. Veel mensen denken dat een glas alcohol voor het slapen gaan kan helpen om te ontspannen en sneller in slaap te vallen. Maar is dit een goed idee zo vlak voor het slapen gaan? In dit artikel bespreken we de negatieve effecten van alcohol op slaap en waarom je beter andere methoden kunt gebruiken om te ontspannen voor het slapen gaan.

De negatieve effecten van alcohol op slaap

Hoewel alcohol je in eerste instantie slaperig kan maken, heeft het een negatief effect op de kwaliteit van je slaap. Alcohol zorgt ervoor dat je vaker wakker wordt gedurende de nacht, wat leidt tot een minder herstellende slaap. Bovendien kan alcohol slaapapneu (niet ademen tijdens het slapen) en snurken veroorzaken, door het ontspannende effect op de spieren van de bovenste luchtwegen. Onderzoek naar de effecten van alcohol op de kwaliteit van je slaap heeft aangetoond dat voor zowel mannen als vrouwen bij zelfs één glas alcohol de kwaliteit van je slaap met 9.3% vermindert. Twee glazen verder en je bent al 24% van je slaapkwaliteit kwijt

Alcohol en slaapcyclus

Niet alleen heeft alcohol invloed op de kwaliteit van je slaap, het kan ook je slaapcyclus verstoren. Alcohol beïnvloedt zowel de REM-slaap (de droomfase van je slaap), als de diepe slaap, die belangrijk is voor fysiek herstel en het verwerken van informatie. Je gaat dus meer vergeten, wat je dag alleen maar lastiger maakt. Daarnaast kan alcohol ook zorgen voor een langere slaap tijd, omdat het moeilijker wordt om te ontspannen en in slaap te vallen. 

Alcohol en slaapstoornissen

Regelmatig alcohol drinken voor het slapen gaan kan ook slaapstoornissen veroorzaken, zoals slapeloosheid. Slapeloosheid is een slaapstoornis waarbij je moeite hebt om in slaap te vallen of om door te slapen. Daarnaast kan alcohol, nachtmerries en slaapwandelen veroorzaken, wat kan leiden tot een slechte nachtrust en vermoeidheid overdag.

Zelesta Alternatief Voor Alcohol Drinken Voor Het Slapen

Alternatieven voor alcohol voor het slapen

Natuurlijk willen we wel in slaap komen en gelukkig zijn er alternatieven. In plaats van alcohol te gebruiken om te ontspannen voor het slapen gaan, kun je beter (hoe saai het ook klinkt) ontspanningstechnieken toepassen. Denk hierbij aan ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga. Een andere optie is om kruidenthee, zoals kamille- of valeriaan thee, te drinken om te ontspannen en je voor te bereiden op een goede nachtrust. Valeriaan staat erom bekend dat het een kruid is dat helpt met tot rust komen. Wat ook helpt is dat je de juiste slaaphouding aanneemt en je hoofd met een kussen ondersteunt die het beste bij je past, zodat je geen last hebt van rug- of nek klachten. Op je rug of zij slapen vermindert de druk op je ruggenwervels en helpt je met een betere nachtrust. 

Kort samengevat: Alcohol is geen slaapmuts

Hoe je het ook wendt of keert, een glas alcohol drinken voor het slapen gaan is geen goed idee. Het kan je slaapkwaliteit, slaapcyclus en inslaaptijd negatief beïnvloeden en kan zelfs slaapstoornissen veroorzaken. Probeer in plaats daarvan ontspanningstechnieken of kruidenthee om te ontspannen voor het slapen gaan. Zo zorg je voor een betere nachtrust, een gezondere levensstijl en meer energie om van die nieuwe dag te genieten. 

Veelgestelde vragen

Kan een glas alcohol echt zo schadelijk zijn?

Hoewel een enkel glas alcohol niet per se schadelijk is, kan het regelmatig drinken van alcohol voor het slapen gaan negatieve gevolgen hebben voor je slaapkwaliteit en gezondheid.

Hoe lang voor het slapen gaan moet ik stoppen met drinken?

Het is aan te raden om minstens 2 - 3 uur per consumptie voor het slapen gaan te stoppen met het drinken van alcohol.

Wat kan ik drinken in plaats van alcohol om te ontspannen?

Kruidenthee, zoals kamille- of valeriaanthee, is een goed alternatief om te ontspannen zonder de negatieve effecten van alcohol op je slaap.

Zijn er specifieke soorten alcohol die beter of slechter zijn voor de slaap?

Hoewel sommige mensen geloven dat bepaalde soorten alcohol, zoals rode wijn, een minder negatief effect hebben op de slaap, is het over het algemeen beter om helemaal geen alcohol te drinken voor het slapen gaan.

Hoe kan ik mijn slaapkwaliteit verbeteren zonder medicatie?

Enkele tips om je slaapkwaliteit te verbeteren zijn: een regelmatig slaapritme aanhouden, ontspanningstechnieken toepassen voor het slapen gaan, een comfortabele slaapomgeving creëren, cafeïne en zware maaltijden vermijden in de avond en voldoende lichaamsbeweging gedurende de dag.

Bron vermelding:
Sleep Foundation -  https://www.sleepfoundation.org/nutrition/alcohol-and-sleep
                                https://www.sleepfoundation.org/sleep-aids/valerian-root

PubMed Central   -  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4666864/

Terug naar blog