Dekbed wassen? Dit zijn de beste oplossingen

Zelesta Je Dekbed Wassen Dekbed Zonder Overtrek

Het wassen van je dekbed kan een uitdaging lijken, maar met de juiste aanpak is het verrassend eenvoudig. Of je nu een donzen, wollen of synthetisch dekbed hebt, wij hebben de beste tips en technieken voor je verzameld. 

In dit artikel ontdek je hoe je je dekbed effectief en veilig kunt wassen, zodat het zijn comfort en frisheid behoudt. Laten we beginnen!

Hoe vaak moet je een dekbed wassen?

Het regelmatig wassen van je dekbed is belangrijk  voor zowel hygiëne als comfort. Veel mensen vragen zich af: hoe vaak is 'regelmatig'? Ons advies is om je dekbed minimaal twee keer per jaar grondig te reinigen. Dit is een goed uitgangspunt om stof, huidschilfers en allergenen te verwijderen - en het helpt om je dekbed fris en comfortabel te houden. Zeker als je veel last hebt van nachtzweten, is het aan te raden om regelmatig je dekbed te wassen. 

Bijzondere situaties vragen echter om een aangepaste aanpak. Voor mensen met allergieën of astma is het raadzaam om het dekbed vaker te wassen om symptomen te verminderen. Ook als je huisdieren hebt die graag op bed liggen, of als je 's nachts veel transpireert, kan het nodig zijn om de wasfrequentie te verhogen.

Aan de andere kant, als je consequent een dekbedovertrek gebruikt en je slaapkamer schoon en stofvrij houdt, kan je dekbed mogelijk minder vaak gewassen worden. Ongeacht de frequentie, het is belangrijk om de juiste wasmethoden te gebruiken, die afhankelijk zijn van het type dekbed dat je hebt.

Dekbed wassen in de wasmachine

Het juist wassen van je dekbed hangt af van het type materiaal. Elk materiaal vereist zijn eigen specifieke benadering om ervoor te zorgen dat het dekbed zijn kwaliteit behoudt na elke wasbeurt. Hier is een overzicht:

Synthetische dekbedden

Deze dekbedden zijn vaak het eenvoudigst te onderhouden. Synthetische dekbedden kunnen meestal op hogere temperaturen gewassen worden en drogen snel. Gebruik een standaard wasprogramma en droog het dekbed, indien mogelijk, in de droger op een lage temperatuur.

Wollen dekbedden

Wol vereist een zachte behandeling. Kies voor een wolwasprogramma en een speciaal wolwasmiddel. Laat wollen dekbedden aan de lucht drogen, weg van direct zonlicht en warmtebronnen om krimpen of beschadiging te voorkomen.

Donzen dekbedden

Donzen dekbedden vragen om een zachte, voorzichtige wasmethode. Gebruik een fijnwasmiddel en een programma met een laag toerental. Bleekmiddel moet vermeden worden. Zorg na het wassen voor een grondige droging op een lage temperatuur en schud het dekbed regelmatig om de donsvulling gelijkmatig te verdelen.

Bamboe dekbedden

Bamboe dekbedden staan bekend om hun duurzaamheid en zachtheid. Gebruik een mild wasmiddel en kies voor een zacht wasprogramma. Vermijd het gebruik van hoge temperaturen of een droger, omdat dit het materiaal kan beschadigen. Laat bamboe dekbedden altijd aan de lucht drogen.

Katoenen dekbedden

Katoenen dekbedden zijn een goede keuze voor mensen met allergieën dankzij hun natuurlijke eigenschappen. Echter, ze zijn minder geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie

Bij het wassen van een katoenen dekbed, gebruik een mild wasmiddel en een normaal wasprogramma op een gematigde temperatuur. Hoewel katoenen dekbedden in de droger kunnen op een lage temperatuur, drogen ze over het algemeen langzamer dan bijvoorbeeld bamboe dekbedden.

EXTRA TIP: Voor alle dekbed soorten geldt; lees altijd het waslabel voor de specifieke wasinstructies van jouw dekbed. Het negeren van deze instructies kan leiden tot onherstelbare schade, dus neem altijd de tijd om het juiste onderhoud te bieden.

Dekbed wassen in de badkuip

Geen grote wasmachine? Geen zorgen! Je dekbed wassen in de badkuip is een uitstekend alternatief. Vul je bad met lauw water en een mild wasmiddel. Laat je dekbed hierin ongeveer een uur weken

Druk het water voorzichtig uit (niet wringen!) en spoel het dekbed meerdere keren om alle zeepresten te verwijderen. Volg na het spoelen de geschikte droogmethode voor jouw type dekbed om het fris en luchtig te houden.

Je dekbed drogen: Hoe doe je dat?

Na het wassen is het correct drogen van je dekbed cruciaal om zijn vorm en zachtheid te behouden. Hier zijn enkele tips voor het effectief drogen van je dekbed:

 1. Aan de lucht drogen: Als het weer het toelaat, is het drogen van je dekbed in de buitenlucht een uitstekende optie. Hang het dekbed op een droge, zonnige dag buiten op, maar vermijd direct zonlicht om verkleuring te voorkomen. Zorg ervoor dat het dekbed volledig droog is voordat je het weer gebruikt.
 1. Gebruik van de droger: Als je een wasdroger gebruikt, kies dan voor een lage temperatuur en een zacht programma. Voeg droogballen of tennisballen toe om het dekbed gelijkmatig te laten drogen en om klontvorming van de vulling te voorkomen.
 1. Regelmatig omschudden: Of je nu kiest voor lucht drogen of de droger, het is belangrijk om je dekbed regelmatig op te schudden. Dit helpt om de vulling gelijkmatig te verdelen en zorgt voor een gelijkmatige droging.
 1. Controleer op vochtigheid: Zorg ervoor dat je dekbed volledig droog is voordat je het weer op je bed legt. Vochtigheid in een dekbed kan leiden tot schimmelvorming en onaangename geurtjes.

Zelesta Je Dekbed Wassen En Drogen Gekleurd Dekbed

Het wassen van je Zelesta dekbed: Snel en eenvoudig

Zelesta dekbedden staan bekend om hun gebruiksgemak en hypoallergene eigenschappen, wat ze een ideale keuze maakt voor een snelle en efficiënte wasroutine. Hier lees je hoe je jouw dekbed zonder overtrek kunt wassen om het fris en comfortabel te houden:

Wassen:

 • Frequentie: Zelesta dekbedden kunnen vaker gewassen worden dan traditionele dekbedden, dankzij hun duurzame materialen. Wij raden aan om je Zelesta dekbed minimaal vier keer per jaar te wassen, of vaker indien nodig, zoals bij allergieën of intensief gebruik.
 • Methode: Plaats je Zelesta dekbed in de wasmachine. Kies voor een standaard wasprogramma op een gematigde temperatuur. Gebruik een mild wasmiddel om de kwaliteit en de zachte textuur van het dekbed te behouden.

Drogen:

 • Lucht Drogen: Zelesta dekbedden drogen snel en effectief in de buitenlucht. Vermijd direct zonlicht om verkleuring te voorkomen.
 • Droger: Als je een wasdroger gebruikt, kies dan voor een zachte cyclus op lage temperatuur. Dit helpt het dekbed fris en luchtig te houden.

Voordelen:

 • Tijdbesparend: Dankzij de sneldrogende eigenschappen van Zelesta dekbedden, bespaar je tijd in het was- en droogproces.
 • Hypoallergeen: Regelmatig wassen van je Zelesta dekbed helpt allergenen te verminderen, wat zorgt voor een gezondere slaapomgeving.
 • Duurzaam: Deze dekbedden zijn ontworpen om hun vorm en comfort te behouden, zelfs na meerdere wasbeurten.

Extra tips voor het onderhoud van je dekbed

Naast het regelmatig wassen van je dekbed, zijn er enkele slimme technieken die je kunt toepassen om de frisheid en hygiëne van je dekbed te behouden.

Regelmatige vlekkenbehandeling

Behandel vlekken zo snel mogelijk. Gebruik een zachte vlekverwijderaar en spoel het gebied daarna goed uit. Voor hardnekkige vlekken kun je het dekbed lokaal behandelen voordat je het volledig wast.

Natuurlijke geurverwijderaars

Baking soda is een effectieve, natuurlijke geurverwijderaar. Strooi het over het dekbed, laat het enkele uren intrekken en zuig het daarna op met een stofzuiger. Dit helpt om geuren te absorberen en laat je dekbed frisser ruiken.

Seizoensgebonden opslag

Bewaar je dekbed tijdens seizoenswisselingen in een ademende opbergzak om het te beschermen tegen stof en mufheid.

Wasbare dekbedden als alternatief

Een wasbaar dekbed is een efficiënte keuze voor ieder modern huishouden, waarbij ze diverse voordelen bieden die het dagelijks leven vereenvoudigen:

 • Gemakkelijk thuis te wassen: Deze dekbedden passen in standaard wasmachines, waardoor je tijd en moeite bespaart.
 • Kostenefficiënt: Ze schakelen de noodzaak uit voor aparte dekbedovertrekken, wat leidt tot besparingen op de lange termijn.
 • Gebruiksgemak: Hun lichtgewicht ontwerp vergemakkelijkt het opmaken van je bed.
 • Hypoallergeen: Veel wasbare dekbedden zijn gemaakt van materialen die allergieën helpen verminderen, ideaal voor mensen met gevoeligheden.
 • Duurzaamheid: Bestand tegen regelmatig wassen zonder in te leveren op comfort of kwaliteit.
 • Praktisch voor drukke huishoudens: Vooral handig in huizen met kinderen of huisdieren vanwege hun eenvoudige reinigingsproces.
 • Milieuvriendelijk: Vermindert de afhankelijkheid van professionele schoonmaakdiensten, wat beter is voor het milieu.

Een frisse afsluiter: Kies slim, slaap beter

Zoals we hebben gezien, is het wassen en onderhouden van je dekbed niet zo ingewikkeld als het lijkt. Door de juiste wasmethoden te volgen voor verschillende soorten dekbedden, kun je zorgen voor een hygiënische en comfortabele slaapomgeving.


Of je nu voor traditionele materialen als wol, dons, bamboe, of katoen kiest, of voor het gemak van moderne wasbare dekbedden – goed onderhoud is essentieel voor een lange levensduur en een gezonde slaap.


Als je het dagelijkse comfort van wasbare dekbedden wilt ervaren, klik dan hier voor meer informatie. Ontdek hoe je je wasroutine kunt vereenvoudigen en tegelijkertijd kunt genieten van een optimale nachtrust!

Terug naar blog