Huisstofmijt bestrijden met deze 8 tips

huisstofmijt bestrijden slaapkamer

Tips voor het bestrijden van huisstofmijt. Huisstofmijten komen in bijna alle huishoudens voor. Hoewel ze ongevaarlijk zijn, zijn ze toch vaak hinderlijk. Je kunt ze nooit helemaal kwijtraken, maar met een paar trucjes kun je ze zo ver mogelijk verdrijven en er zo min mogelijk last van hebben. In dit artikel vertellen we je hoe dit werkt. Bovendien leer je hoe je kunt zien dat het mijten zijn en of je misschien een allergie hebt voor deze beestjes.

Kun je huisstofmijten zien om er zeker van te zijn dat het mijten zijn?

Voor niet-allergiepatiënten is het bijna onmogelijk om huisstofmijten te herkennen. De mijten zijn zo klein dat ze niet met het blote oog te zien zijn. Ze zijn alleen te zien onder een microscoop of met een vergrootglas. Huisstofmijten voeden zich met huidschilfers en laten geen beten of steken achter. Ze bestaan in bijna elk huis en worden daarom niet opgemerkt door niet-allergiepatiënten. De situatie is anders voor mensen met huisstofallergie. Ze reageren op mijten met een huisstofallergie, die zich vaak uit in de vorm van niezen, rhinitis (ontsteking van het neusslijmvlies), hoesten, astma of andere reacties.


huisstofmijt herkennen

Als je echter besmet bent met schurft of jeukmijt, zullen er ook beten optreden. Rode huid, puisten en knobbeltjes zijn het gevolg. De beet van een grasmijt is vergelijkbaar, als het goed is heb je geen grasmijten in huis. Maar dan weet je het alvast voor de zekerheid.

Deze 8 stappen moet je nemen om huisstofmijt te bestrijden

Er zijn veel verschillende manieren om huisstofmijt te bestrijden. Ze verblijven vooral graag in bed, want daar verliezen mensen veel huidschilfers, en deze dienen als voedselbron voor de mijten. Matrassen, beddengoed, maar ook ander woningtextiel zoals gordijnen en tapijten zijn populaire plekken voor huisstofmijten. Zelfs knuffels zijn meestal besmet met mijten. Je ziet dus: er is veel te doen als je helemaal van mijten af wilt. Je zult ze waarschijnlijk niet helemaal kwijt kunnen raken. Met deze tips zal je goed op weg komen om van de griezelige beestjes af te komen.

1. Verschoon je beddengoed regelmatig

Je beddengoed moet minstens eenmaal per week of om de twee weken gewassen worden. Was het beddengoed op 60°. Mijten gaan niet dood als ze op een lage temperatuur worden gewassen. Je ziet zichtbaar vuil ook minder goed op een gekleurd dekbed. Zorg er daarom voor dat je je beddengoed en textiel op minstens 60° wast. We weten het, het is niet de meest duurzame manier van wassen, maar anders blijft het overgrote deel van de beestjes gewoon leven en dan heeft je wasbeurt dus helemaal geen zin. Als je niet allergisch bent voor huisstofmijt kan je wel gewoon op 30 graden wassen, hierdoor verminder je het aantal namelijk wel flink.

2. Laat 's morgens na het opstaan je bed onopgemaakt achter

Het vocht dat zich 's nachts door zweten ophoopt (ja iedereen zweet een klein beetje), kan niet goed weg door een net opgemaakt dekbed. De hoge vochtigheid blijft dan in het bed en maakt het makkelijker voor mijten om te overleven. Sla daarom bij voorkeur je dekbed open, zodat het vocht uit het matras en het beddengoed kan ontsnappen.

onopgemaakt bed tegen huisstofmijt

3. Lucht, indien mogelijk, je slaapkamer en woonruimte één of twee keer per dag

De vochtigheid en de temperatuur in de slaapkamer moeten zo laag mogelijk worden gehouden, want mijten voelen zich het meest thuis als het lekker warm is.

4. Regelmatig stofzuigen helpt je de mijten populatie in toom te houden

Huisstof wordt feilloos opgezogen en blijft in de stofzuiger achter, mits je een speciaal apparaat voor mensen met een allergie gebruikt. Deze zijn uitgerust met een zogenaamd Hepa-filter en kunnen zelfs de kleinste stofdeeltjes filteren.

5. Huisstofmijt bestrijden met een mijtenstofzuiger

Huisstofmijt bestrijden kan je met deze stofzuiger op verschillende manieren. Enerzijds gebruiken ze trillingen om de mijten en mijten uitwerpselen los te maken, waardoor ze uiteindelijk beter worden opgezogen. Goede mijtenzuigers zijn ook uitgerust met een UV-lamp. UV-stralen doden de mijten. Afgezien daarvan hebben mijtenzuigers een microfilter dat voorkomt dat de opgezogen mijten en hun uitwerpselen weer in de lucht worden geblazen.

6. Verban stof vallen uit je huis

Met stof vallen bedoelen we alles wat heel erg veel stof opvangt, zoals knuffels, bepaalde kussens of andere objecten in huis waar je altijd weer veel stof ziet terug komen. Als je toch niet zonder bepaalde knuffels of kussens wilt, moet je in ieder geval proberen ze zo mijtvrij mogelijk te houden. Onze tip: Vries ze regelmatig minstens 24 uur in. Dit doodt de mijten.

7. Mijten bestrijden door je matras elke 3 tot 5 jaar te vervangen

Bedenk dat in een matras ongeveer 10 miljoen mijten leven en dat de populatie in de loop der jaren niet afneemt. Dit maakt de aankoop veel gemakkelijker.

8. Heb je hele sterke allergische huisstofmijten reacties? Raadpleeg een arts!

Een arts kan een speciaal middel of medicatie voorschrijven om je symptomen te verlichten. Als alternatief kunnen ze een hyposensibilisatie uitvoeren, die erop gericht is je allergie over een periode van enkele jaren te verlichten of te elimineren.

Wil je zeker weten of je een huisstofmijten allergie hebt?

Vermoed je dat je een huisstofmijtallergie hebt, maar weet je het niet zeker? Er zijn verschillende symptomen die daarop wijzen:


  • Verstopte of loopneus
  • Jeukende of rode ogen
  • Niezen
  • Hoest
  • Keelpijn
  • Hoofdpijn
  • Neurodermatitis
  • Zware en fluitende ademhaling
  • Astma
  • Slaapproblemen

Als je deze symptomen niet alleen tijdelijk maar herhaaldelijk ervaart, kan een huisstofmijtallergie de oorzaak zijn. Neem je vermoeden niet licht op, maar raadpleeg een arts, zodat hij of zij kan nagaan of er sprake is van een allergie. Allergieën voor huisstofmijt worden vaak pas laat herkend, omdat de symptomen sterk lijken op die van een verkoudheid.

huisstofmijt symptomen

Het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen en het direct door een arts te laten controleren. Als je vermoedens juist zijn, zal de arts verdere stappen aanbevelen om je symptomen te verlichten en je allergie te behandelen. Vergeet niet dat een onbehandelde huisstofmijtallergie kan leiden tot ziekten als astma. Daarom is het des te belangrijker dat je actie onderneemt en begint met huisstofmijt bestrijden. Als je allergie vrij ernstig is, moet het nemen van medicijnen of hyposensibilisatie gedurende enkele jaren worden overwogen. Vaak is er daarna verlichting of zelfs volledige remissie van de symptomen.

Wat kan je nu direct doen om huisstofmijt te verminderen?

Een van de beste dingen die je kan doen als je milde klachten hebt, of het gewoon een heel onprettig idee vindt. Is een wasbaar dekbed aanschaffen, dit maakt onze tips een stuk makkelijker. Een wasbaar dekbed kan je makkelijker wassen, en het maakt de stap om je dekbed te wassen ook een stuk kleiner. Je kan een wasbaar dekbed namelijk gewoon in de wasmachine en de droger doen. Vervolgens leg je hem weer op je bed. Klaar!


Traditionele dekbedden zijn vaak gemaakt van katoen, dit is vaak minder luchtig en neemt minder vocht op dan microvezel. Als je gaat voor een nieuw dekbed, let er dan op dat de buitenkant van microvezel is gemaakt. Dit neemt vocht makkelijker op zodat het er uit kan. En dit is ook goed tegen huisstofmijt.


Bronnen:

Maxima MC Ziekenhuis
https://www.mmc.nl

Longfonds Nederland
https://www.longfonds.nlTerug naar blog