Zij-, Rug- en Buikslapers: Wat is de beste slaaphouding?

Zij-, Rug- en Buikslapers: Wat is de beste slaaphouding?

Een goed begin is het halve werk. Dus als je ‘s ochtends al moe wakker wordt en niet goed hebt geslapen, dan zal de rest van de dag vaak moeizamer gaan. We brengen ongeveer een derde van ons leven slapend door, maar velen van ons worstelen met het krijgen van een goede nachtrust. Daarom duiken we dieper in de wetenschap achter de beste slaaphoudingen en leggen we uit hoe zij-, rug- en buikslapers hun slaapkwaliteit kunnen verbeteren. Ontdek zelf door wat simpele oplossingen hoe je beter slaapt.

Verschillende slaaphoudingen onderzocht

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om in bed te gaan liggen. Voor iedereen is de slaaphouding iets persoonlijks. Toch zijn er een aantal veel voorkomende houdingen, die we allemaal aan nemen. In een studie die in Denemarken werd verricht onder 363 mannen en 301 vrouwen in 2017, bleek dat 54.1% op hun zij slapen, 37.5% op hun rug en slechts 7.3% mensen op hun buik slapen. Laten we eens dieper kijken naar deze houdingen en hoe je deze goed kan toepassen voor een optimale nachtrust.  

zijligging zijslaper juiste slaaphouding

Zijligging: op je zij slapen

De zijligging (of foetushouding) wordt vaak beschouwd als de beste slaaphouding voor je algehele gezondheid. Het helpt om je wervelkolom in een neutrale positie te houden, wat rug- en nekpijn kan verminderen. Daarnaast kan het slapen op je zij je ademhaling en apneu  verbeteren en snurken verminderen. Zijligging is de meest voorkomende houding die we natuurlijk aan nemen als we slapen. Maar je kunt door een verkeerde houding aan te nemen, slecht wakker worden de volgende dag. Er zijn een aantal nadelen aan op je zij slapen:

  • Zijligging geeft extra druk op je maag en longen, als je misselijk bent kan je dit dus beter niet doen.
  • Je arm kan in de weg gaan liggen waardoor deze gaat slapen (ironisch).
  • De spieren in je nek en in je schouders kunnen te veel belasting krijgen omdat je schouder veel gewicht draagt.
  • Om beauty redenen: je kan rimpels in je gezicht krijgen als je echt elke dag op je zij slaapt.

Daarom hebben we hier wat tips voor de perfecte zijligging: 

Tips voor op je zij slapen

  • Gebruik een stevig kussen om je nek, hoofd en wervelkolom te ondersteunen.
  • Plaats een kussen tussen je knieën om de druk op je heupen en onderrug te verminderen. Mocht je geen extra kussen hebben, dan kan je je heupen wat meer naar beneden draaien en 1 knie omhoog trekken.
  • Probeer te wisselen tussen het slapen op je linker- en rechterzijde om drukpunten te verminderen.
zijslaper slaaphouding goede en slechte posities

Op welke zij kan je het beste slapen?

Slapen op de linkerzij wordt over het algemeen als de beste slaaphouding beschouwd vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Een van de belangrijkste voordelen is de verbeterde spijsvertering, aangezien de maag en alvleesklier aan de linkerkant van het lichaam liggen, waardoor zwaartekracht helpt bij het verteren en transporteren van voedsel. Slapen op je linkerzij kan ook de lymfedrainage verbeteren, aangezien een groot deel van het lymfestelsel zich aan de linkerkant van het lichaam bevindt, wat bijdraagt aan een efficiëntere afvoer van afvalstoffen en toxines uit het lichaam.

De juiste matras keuze voor zijslapers

Een matras van een zijslaper mag niet te hard en niet te zacht zijn. Het is namelijk belangrijk dat je matras meebeweegt en vormt naar jouw lichaamshouding. Een boxspring met pocketvering is hiervoor ideaal, omdat pocketvering heel veel verschillende comfortzones heeft waardoor je altijd goed kan liggen.

Het juiste hoofdkussen voor zijslapers

Voor zijslapers is het vast herkenbaar: het kussen moet goed zijn, anders lig je niet lekker. Zoals je op de afbeelding kan zien is het belangrijk dat het kussen de holte van je nek opvult. Een stevig, orthopedisch kussen is enorm geschikt voor zijslapers.

rugslaper slaaphouding positie ligging

Rugligging: op je rug slapen

Slapen op je rug zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het lichaamsgewicht, wat de druk op je wervelkolom en gewrichten kan verminderen. Het kan ook helpen om je hoofd, nek en ruggengraat in een neutrale positie te houden, waardoor de kans op pijn en ongemak vermindert. Een veelvoorkomend argument van onze slaap partners is dat er wel sneller gesnurkt wordt als je op je rug slaapt. Dit kan een aantal redenen hebben en daar hebben we uiteraard tips voor:

Tips voor rugligging

  • Gebruik een dun kussen om je hoofd en nek te ondersteunen zonder je nek te buigen.
  • Plaats een kussen onder je knieën om de natuurlijke kromming van je onderrug te ondersteunen. 
rugslaper slaaphouding goede en slechte posities

De juiste matras keuze voor rugslapers

Wat is een goed matras voor rugslapers? Je kan het beste kiezen voor een matras met traagschuim of een topper met traagschuim. Traagschuim biedt de beste ondersteuning voor jouw rug.

Het juiste hoofdkussen voor rugslapers

De meeste problemen bij rugslapers ontstaan door benauwdheid (waardoor je onder andere gaat snurken). Als dit gebeurt heb je hoogstwaarschijnlijk een te dik kussen voor je slaaphouding. Je kan dan beter een kussen aanschaffen die wat platter en harder is. Als rugslaper kan je zelfs zonder hoofdkussen in bed gaan liggen, maar daar moet je maar net zin in hebben.

buikslaper slaaphouding positie ligging

Buikligging: op je buik slapen

Een van de weinig voorkomende posities tijdens het slapen is de buikligging. Hoewel op je buik slapen over het algemeen niet wordt aanbevolen vanwege de druk op de wervelkolom en nek, heeft het wel een enkel voordeel: Buikslapers hebben meestal minder last van snurken en slaapapneu (niet ademen tijdens het slapen), omdat de luchtwegen meer open blijven in deze positie. Voor de rest kunnen we het lijstje nadelen aanvullen met: buikslapers tandenknarsen meer, gevoelloze armen door de plaatsing van de armen en hoofdpijn. Mocht je toch op je buik willen slapen, dan adviseren we het volgende:

Tips voor buikligging

  • Gebruik een plat kussen of slaap zonder kussen om je nek in een meer neutrale positie te houden.
  • Leg een klein kussen onder je bekken om je onderrug te ondersteunen en de druk op je wervelkolom te verminderen.
  • Probeer regelmatig van slaaphouding te veranderen om nek- en rugklachten te voorkomen. Te lang op je buik liggen is iets wat je lichaam niet kan waarderen op de langere termijn. 

De juiste matras keuze voor buikslapers

Als je op zoek bent naar een matras voor buikslapers, ga dan voor een koudschuim matras of pocketvering. 

Het juiste hoofdkussen voor buikslapers

Slaap je echt alleen maar op je buik? Dan kan je het beste helemaal geen kussen aan jouw kant leggen. Een kussen zorgt ervoor dat je je nek nog verder moet draaien, en dat is precies het probleem van deze slaaphouding.

Kan je je slaaphouding veranderen?

Het veranderen van je slaaphouding kan enige tijd en doorzettingsvermogen vergen, maar het is mogelijk om je lichaam te trainen om in een nieuwe houding te slapen. Hierbij is het vooral belangrijk dat je je bewust bent van het feit dat je je slaaphouding wil veranderen. Ga dus voordat je gaat slapen meteen in de juiste positie liggen en wees je bewust van de houding die je aanneemt. Je kan jezelf ook dwingen om in een positie te blijven liggen. Als je vaak op je buik draait, leg twee kussens links en rechts van je, zodat je de mogelijkheid niet hebt om om te draaien. Word je ‘s nachts wakker en lig je in een andere positie? Wees je er bewust van en ga weer in de gewenste houding liggen. Je hebt geduld en doorzettingsvermogen nodig, maar als je nergens last van hebt: Slaap zacht!


Bron vermelding: 

DovePress - Scientific and medical research
Pub Med - Sleep Breath

Terug naar blog