Nog even 5 minuten snoozen? Dit is waarom je het beter niet kunt doen:

Nog even 5 minuten snoozen? Dit is waarom je het beter niet kunt doen:

Snoozen omdat je 's ochtends moeite hebt om je bed uit te komen? Je bent niet de enige. Heel veel mensen drukken de wekker in de ochtend nog een paar keer uit om nog even om te draaien. Voor de een is dit 5 minuten en voor de ander kan dit oplopen tot 20 minuten. Hoewel het erg lekker kan zijn om nog even je ogen dicht te doen na het horen van je wekker, is het eigenlijk helemaal niet zo goed voor je. In dit artikel gaan we dieper in op wat snoozen precies met je lichaam doet en waarom je het beter niet kunt doen. 

Wat is snoozen en waarom is het zo slecht?

Snoozen is het uitdrukken van je wekker. Veel telefoons of wekkers hebben een snoozefunctie waarmee je zelf kunt instellen wanneer de wekker weer afgaat. Dit kan om de 3, 5 of 10 minuten zijn. Wanneer jij regelmatig op de snoozeknop drukt, weet dan dat je zeker niet de enige bent. Het is zelfs zo dat snoozen verslavend is. Wil jij het dus mee ophouden? Dan kan dat nog best lastig zijn. Wanneer je in slaap valt krijg je lichaam een serotoninekick. Serotonine zorgt voor een vredig, rustig en gelukkig gevoel. Je kunt je voorstellen dat wanneer je in slaap valt na het horen van je wekker, je ook deze serotonineboost krijgt. Je voelt je dus vredig en gelukkig. Daarom kan het erg verslavend werken om die snoozeknop keer op keer in te blijven drukken. Dit kan tot gevolg hebben dat je te laat op je werk, school of je afspraak komt. 

snoozen slecht voor mentale gezondheid rem slaap

De snoozeknop verstoort je REM slaap

Naast dat je te laat op je afspraken komt en extra moet haasten in de ochtend, heeft de snoozeknop nog andere nadelen. Het verstoort namelijk je REM slaap enorm. Iedere nacht heb je voldoende slaap nodig en met name je REM slaap en je diepe slaap zijn erg belangrijk. REM staat voor rapid eyemovement en het is de periode waarin je droomt. De REM slaap is belangrijk voor je mentale herstel en zorgt ervoor dat jij blij en goed functionerend door de dag heen komt. Door iedere keer de snoozebutton in te drukken kan je dus jouw REM slaap verstoren met een hoop negatieve effecten tot gevolg. In sommige gevallen kiezen mensen ervoor om de wekker 's ochtends een half uurtje eerder te zetten zodat ze nog even kunnen blijven liggen 's ochtends. Hierdoor kan het voorkomen dat je niet voldoende slaap krijgt in een nacht. Hierdoor kun je je overdag weer moe en futloos voelen waardoor je jouw werkzaamheden minder goed kunt uitvoeren.

Wat gebeurt er tijdens het snoozen?

Wanneer je snoozet val je weer even voor een aantal minuten in slaap. Deze slaap is zo kort dat je niet tot een diepe slaap komt. Hierdoor zijn deze korte minuten slaap slecht dutjes die niks doen voor je energieniveau. Daarom kun je beter je wekker op de normale tijd zetten en direct je bed uitgaan bij het horen van je wekker. Hierdoor heb je die extra 30 minuten aan diepe slaap meegepakt waardoor je je wel uitgerust voelt en voldoende energie hebt om de dag te starten. Diepe slaap en REM slaap zijn noodzakelijk voor fysiek en mentaal herstel. Zeker wanneer je veel sport is een diepe slaap van belang. Om gelukkig te zijn en goed te functioneren moet je voldoende REM slaap krijgen. Door gebruik te maken van de snoozefunctie kun je deze waardevolle slaap mislopen. Over het algemeen zijn mensen die de snoozeknop 's ochtends indrukken ook vermoeider dan mensen die dat niet doen. 

Je wordt mentaal sterker door niet meer te snoozen

Door niet meer op de snoozeknop te drukken 's ochtends kun je mentaal sterker worden. Dit komt omdat het flink wat wilskracht van je vraagt, zeker wanneer je iedere ochtend gebruik maakt van de snoozefunctie. Train jezelf dus door 's ochtend direct wakker te worden wanneer je jouw wekker hoort. Dit kan in het begin lastig zijn, maar met voldoende wilskracht en doorzettingsvermogen kan iedereen het. Na verloop van tijd wen je er vanzelf aan en merk je dat je veel meer energie hebt door de dag heen. Om echt te zorgen voor de allerbeste slaap dien je op tijd naar bed te gaan en op natuurlijke manier wakker te worden zonder wekker. Echter is dit voor veel mensen een grote gok en zouden ze hierdoor te laat op het werk kunnen komen.

Wat ook helpt om minder te snoozen is natuurlijk een goede nachtrust. Als je slecht slaapt rust je minder goed uit, waardoor je meer moeite hebt met wakker worden. Check eens of je kussen bijvoorbeeld aan vervanging toe is. Slaaplekker!

Terug naar blog