Waarom een donkere slaapkamer de sleutel kan zijn tot beter slapen

Waarom een donkere slaapkamer de sleutel kan zijn tot beter slapen

Een hoop mensen hebben er last van. Het drama van niet kunnen slapen. Dit kan allerlei redenen hebben en onderzoek toont aan dat het om een hoop mensen gaat. 1 op de 3 mensen wereldwijd heeft moeite om elke avond in slaap te vallen. Vaak worden alcohol, cafeïne of een verkeerde slaaphouding als oplossing besproken. Maar een oplossing waar je niet veel over hoort is het donker houden van je slaapkamer. 

Jong of oud: Het belang van een goede nachtrust

Als je jong bent, geef je niet zoveel om slaap. Je hebt immers energie voor tien en een weekend zonder slaap is als je jong bent geen zware taak. Maar zodra je ouder begint te worden, ga je slapen steeds meer waarderen. Maar voor zowel jong als oud, gelden dezelfde regels.

Denk aan je lichaam als een high-end, luxe auto. Zonder de juiste hoeveelheid brandstof - of in dit geval slaap - presteert het gewoon niet op zijn best. Slaap is de tijd waarin ons lichaam herstelt, herstelt en verjongt. Zonder voldoende rust kan ons lichaam niet efficiënt werken, wat kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen.

Een gebrek aan slaap kan leiden tot:

  • Verminderde immuniteit 
  • Hogere stressniveaus 
  • Verminderd geheugen en concentratievermogen

Een gebrek aan slaap kan zelfs tot meer ernstige gezondheidsproblemen leiden zoals:

  • Hartziekten 
  • Diabetes 
  • Depressie

Dus je ziet, goede slaap is niet alleen een luxe - het is een noodzaak!.

Onderzoek naar een goede nachtrust

Dat slapen belangrijk voor je is, dat wisten we al. Maar wat zegt de wetenschap hierover? Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar slaap en de effecten ervan op ons lichaam en onze gezondheid..

Een recent onderzoek van Xichen She¹ en haar team ontwikkelde een algoritme voor slaapmonitoring. Dit algoritme bestudeert gezondheidsverstoringen die slaappatronen beïnvloeden. Deze studie benadrukt het belang van het monitoren van onze slaappatronen om de kwaliteit van onze slaap te verbeteren. Op een vast tijdstip naar bed gaan is volgens de onderzoekers erg belangrijk. 

Een andere opmerkelijke studie is gedaan door Akriti Bhusal ² en collega's. Dit team werkte aan het verbeteren van de nauwkeurigheid van slaap onderzoek en het in kaart brengen van het leervermogen en wat slaap doet met je concentratie. Dit onderzoek geeft aan dat slaap niet alleen goed is voor die ringen onder je ogen, maar ook je gezondheid en leervermogen.

Maar wat heeft dit met een donkere slaapkamer te maken?

We kunnen ons goed voorstellen dat je nu wilt weten. “Wat heeft een donkere slaapkamer te maken met al deze wetenschap en onderzoek naar slaap?” Nou, heel veel eigenlijk.

Licht heeft een grote invloed op onze slaap. Het beïnvloedt onze interne lichaamsklok, ook wel het circadiane ritme genoemd. Ons natuurlijke ritme regelt onze slaap-waakcyclus en is gevoelig voor veranderingen in licht en duisternis. Wanneer het donker wordt, krijgt ons lichaam het signaal dat het tijd is om te slapen.

Blootstelling aan licht, vooral blauw licht van elektronische apparaten, kan ons circadiane ritme verstoren. Dit kan het moeilijker maken om in slaap te vallen of een goede nachtrust te krijgen. Het donker maken van de slaapkamer kan ons helpen onze natuurlijke ritmes te beschermen, waardoor we beter kunnen slapen. Eindeloos scrollen op je telefoon voor het slapen, is dus het slechtste wat je kunt doen als je last hebt van slapeloosheid.

Zelesta Een Donkere Slaapkamer Beter Voor Je Slaap

Wat je zelf kunt doen om je slaapkamer donker te houden

Niets is zo vervelend als een lichtstraal, dat je slaapkamer binnen komt schijnen. Wat kun je daaraan doen? Hier zijn enkele tips om je slaapkamer donkerder te maken. 

  • Overweeg om verduisteringsgordijnen of -jaloezieën aan te schaffen. 
  • Gebruik een oogmasker en draai jezelf of het bed weg van het raam. 
  • zorg ervoor dat je telefoon en laptop buiten de slaapkamer liggen, omdat het blauwe licht dat ze uitstralen de slaapkwaliteit kan beïnvloeden. 

Als je na deze tips nog steeds last hebt van licht dat je slaap verstoort, overweeg dan om deur- of raam spleten te bedekken met tochtstrips of donkere stoffen. 

Donkere kleuren absorberen licht

Als we het hebben over de invloed van de slaapkamer op onze slaap, dan kunnen we de rol van hoeslakens niet negeren. Net als de aanwezigheid van licht, kunnen hoeslakens de kwaliteit van onze slaap beïnvloeden. Een goed hoeslaken kan het verschil maken tussen een onrustige nacht en een verkwikkende slaap.

Hoeslakens zijn niet alleen daar om ons beddengoed te beschermen, maar ze bieden ook een comfortabele ondergrond om op te slapen. De keuze van het materiaal van je hoeslaken kan ook van invloed zijn op hoe donker je slaapkamer aanvoelt. Bijvoorbeeld, donkergekleurde hoeslakens en gekleurde dekbedden absorberen licht en helpen de hoeveelheid licht dat je ogen bereikt te verminderen, zelfs als je met je ogen dicht slaapt.

We weten ook dat slaap een zeer persoonlijke ervaring is. Wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander. Daarom is het essentieel om te experimenteren met verschillende slaap strategieën en te ontdekken wat het beste voor jou werkt.

Dus de volgende keer dat je gaat slapen, weet je wat je moet doen. Dim de lichten, trek de gordijnen dicht en stuur je lichaam het signaal dat het tijd is om te rusten. We weten zeker dat dit je enorm gaat helpen om meer slaap te krijgen. 


Bron vermelding: 

¹ An unsupervised transfer learning algorithm for sleep monitoring
² Deep Learning for Sleep Stages Classification: Modified Rectified Linear Unit Activation Function and Modified Orthogonal Weight Initialisation

Terug naar blog