Wagenwijd: Wat er gebeurt als je met je mond open slaapt?

Zelesta Slapen Met De Mond Open Hoofdkussen Als Oplossing

Wakker worden met een droge mond

Je opent je ogen en voelt meteen een onaangename droogte in je mond. Het voelt alsof je de hele nacht in de woestijn hebt doorgebracht. Je probeert je keel te schrapen, maar zelfs dat is lastig. Dit scenario is waarschijnlijk voor velen herkenbaar, maar heb je je ooit afgevraagd wat er eigenlijk gebeurt als je met je mond open slaapt?

Nieuwsgierig naar de oorzaken?

Waarom gebeurt dit en wat zijn de gevolgen? Slapen met je mond open lijkt misschien een klein probleem, maar kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid en slaapkwaliteit. Ontdek waarom dit gebeurt, welke gezondheidsrisico's eraan verbonden zijn en hoe je dit probleem kunt aanpakken om beter te slapen en gezonder wakker te worden.

Het probleem aanpakken

Gelukkig zijn er oplossingen voor dit probleem. We hebben als slaapspecialist uiteraard goed onderzoek gedaan naar hoe je het beste kunt slapen. 

Ademhalen door je mond tijdens de slaap

Wanneer je slaapt en door je mond ademt, omzeilt de lucht de natuurlijke filters van je neus. Dit kan gebeuren door verstoppingen in de neusgangen of simpelweg door gewoonten. Het resultaat is dat de lucht die je inademt minder gefilterd en bevochtigd is, wat kan leiden tot een droge mond en keel bij het ontwaken. Deze manier van ademhalen is niet optimaal en kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

De invloed op je slaapkwaliteit

Mondademhaling kan je slaapkwaliteit aanzienlijk verslechteren. Een studie uitgevoerd door het European Respiratory Journal in 2017 toonde aan dat mondademhaling significant geassocieerd is met snurken en obstructieve slaapapneu (OSA). In dit onderzoek werden 1200 deelnemers gedurende een periode van zes maanden geobserveerd, waarbij de helft van de deelnemers mondademhaling vertoonde. De resultaten lieten zien dat 78% van de mondademhalers snurkte en 34% last had van OSA, in vergelijking met respectievelijk 35% en 15% bij neusademhalers.

Gezondheidsrisico's van mondademhaling

Mondademhaling tijdens de slaap kan verschillende gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Een studie van de American Dental Association in 2019 ontdekte dat 60% van de mensen die regelmatig met hun mond open slapen, last hebben van tandbederf en tandvleesproblemen vanwege de droogte in hun mond. De studie omvatte 500 deelnemers en duurde een jaar, waarbij de onderzoekers vaststelden dat mondademhaling de groei van bacteriën bevordert en kan leiden tot een slechte adem en mondinfecties. Chronische mondademhaling kan ook bijdragen aan keelontstekingen en verhoogde gevoeligheid voor infecties, doordat de mond minder effectief is in het filteren van bacteriën en virussen.

Zelesta Slaapapneu Voorkomen Met Hoofdkussen Wonderpillow

Oorzaken van slapen met de mond open

Allergieën en neusverstopping

Neusverstopping door allergieën is een veelvoorkomende oorzaak van mondademhaling. Allergenen zoals pollen, huisstofmijt en dierenharen kunnen zwelling in de neusgangen veroorzaken, waardoor je door je mond moet ademen. Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology in 2018, lijden ongeveer 30% van de volwassenen en 40% van de kinderen wereldwijd aan allergische rhinitis, wat vaak resulteert in chronische neusverstopping.

Verkoudheid en sinusinfecties

Verkoudheden en sinusinfecties zijn andere veelvoorkomende oorzaken van mondademhaling. Deze aandoeningen leiden tot zwelling en slijmproductie in de neusgangen, waardoor de ademhaling door de neus moeilijk wordt. De Mayo Clinic meldt dat jaarlijks ongeveer 20% van de bevolking sinusinfecties ervaart, wat vaak resulteert in tijdelijke mondademhaling tijdens de slaap.

Obstructieve slaapapneu (OSA)

Obstructieve slaapapneu (OSA) is een ernstige aandoening waarbij de luchtwegen tijdens de slaap herhaaldelijk worden geblokkeerd. Dit leidt tot tijdelijke adem stilstand en dwingt mensen om door hun mond te ademen. Een onderzoek door de American Academy of Sleep Medicine in 2016 toonde aan dat OSA naar schatting 2% tot 4% van de volwassenen treft. De studie, uitgevoerd met 1500 deelnemers, wees uit dat mondademhaling vaak voorkomt bij personen met OSA, wat hun slaapkwaliteit aanzienlijk verslechtert.

Anatomische problemen

Anatomische afwijkingen zoals een afwijkend neustussenschot, vergrote amandelen en adenoïden kunnen ook leiden tot mondademhaling. Een studie in het British Medical Journal in 2017 stelde vast dat ongeveer 80% van de mensen een afwijkend neustussenschot heeft, wat de luchtstroom door de neus belemmert. Bij kinderen kunnen vergrote amandelen en adenoïden, die in 10% tot 30% van de gevallen voorkomen, leiden tot ademhalingsproblemen tijdens de slaap.

Gevolgen van slapen met de mond open

Droge mond en tandproblemen

Een droge mond is een veelvoorkomend probleem bij mensen die met hun mond open slapen. Dit komt doordat speeksel, dat normaal gesproken de mond beschermt tegen bacteriën, opdroogt wanneer de mond open is. Een studie van de American Dental Association uit 2019 ontdekte dat 60% van de mensen die regelmatig met hun mond open slapen, last hebben van tandbederf en tandvleesproblemen. De afwezigheid van speeksel maakt de mond gevoeliger voor bacteriële groei, wat leidt tot een slechte adem en een hoger risico op mond infecties.

Slaapstoornissen door mondademhaling

Mondademhaling wordt vaak geassocieerd met slaapstoornissen zoals snurken en obstructieve slaapapneu (OSA). Een onderzoek uitgevoerd door het European Respiratory Journal in 2017 toonde aan dat 78% van de mondademhalers snurkt en 34% lijdt aan OSA. Deze slaapstoornissen verstoren de normale slaapcyclus, wat leidt tot een gefragmenteerde en minder herstellende slaap. Dit kan resulteren in vermoeidheid overdag en een verminderde algehele gezondheid.

Gedrags- en cognitieve problemen bij kinderen

Bij kinderen kan mondademhaling leiden tot gedrags- en cognitieve problemen. Een studie uit 2016 gepubliceerd in het tijdschrift Sleep Medicine Reviews ontdekte dat kinderen met slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen, zoals mondademhaling, 40% tot 100% meer kans hebben op neurologische problemen tegen de leeftijd van zeven jaar. Deze problemen omvatten symptomen die vaak geassocieerd worden met ADHD, zoals concentratieproblemen en hyperactiviteit.

Gezichtsgroei en mondademhaling

Chronische mondademhaling kan ook invloed hebben op de gezichtsontwikkeling, vooral bij kinderen. Een meta-analyse van 10 studies, gepubliceerd in BMC Oral Health, onderzocht de gezichtsontwikkeling van 1358 kinderen en vond dat mondademhaling significant gerelateerd is aan afwijkingen in de kaak- en gezichtsstructuur. Kinderen die regelmatig door hun mond ademhalen, vertonen vaker een smalle bovenkaak en een langere gezichtsstructuur, wat orthodontische problemen kan veroorzaken.

Behandelingsopties en preventie

Zoals je kunt zien, is het heel belangrijk dat we goed slapen en dat we slapen met een open mond voorkomen. Maar hoe doe je dit het beste? Er zijn verschillende oplossingen om dit te voorkomen. 

Gebruik van neusstrips en luchtbevochtigers

Neusstrips en luchtbevochtigers kunnen effectief zijn bij het verlichten van neusverstopping, een van de belangrijkste oorzaken van mondademhaling tijdens de slaap. Neusstrips helpen de neusgangen open te houden door de neusvleugels uit elkaar te trekken, terwijl luchtbevochtigers de lucht in de kamer vochtig houden, waardoor de neusholtes minder snel uitdrogen. Een studie van het Sleep and Breathing Journal in 2018 toonde aan dat 70% van de gebruikers van neusstrips en luchtbevochtigers een significante vermindering van neusverstopping en mondademhaling ervaarden .

Tape je mond dicht

Mond tape is een controversiële maar steeds populairdere methode om mondademhaling te voorkomen. Hierbij wordt tape over de mond geplakt om de persoon te dwingen door de neus te ademen. Hoewel sommige mensen hier baat bij hebben, zijn er ook risico's zoals huidirritatie en angst. Een studie uit 2017 gepubliceerd in het Journal of Clinical Sleep Medicine onderzocht 100 proefpersonen die mond tape gebruikten en vond dat 65% van hen verbeteringen in de slaapkwaliteit rapporteren, hoewel 15% ook bijwerkingen zoals irritatie ondervond.

Een afspraak bij de tandarts 

Orthodontische behandelingen zoals beugels en andere apparaten kunnen helpen bij het corrigeren van structurele problemen die bijdragen aan mondademhaling. Deze behandelingen richten zich op het verbeteren van de kaakstand en het openhouden van de luchtwegen. Onderzoek gepubliceerd in het American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics in 2016 toonde aan dat kinderen die orthodontische behandelingen ondergingen, 50% minder kans hadden op mondademhaling en daarmee gepaard gaande problemen.

Op je zij, buik of rug slapen: Wat is het beste?

Zij, rug en buikslapers opgelet! Veranderingen in slaaphouding kunnen ook een aanzienlijke impact hebben op mondademhaling. Het slapen op je zij kan bijvoorbeeld snurken en slaapapneu verminderen. terwijl op je rug slapen de kans weer kan vergroten. 

Zelesta Slapen Met De Mond Open Oplossing Hoofdkussen

De oplossing? Kussens van Zelesta

Ergonomische ondersteuning voor een betere slaap

Ergonomische kussens kunnen een belangrijke rol spelen in het verminderen van mondademhaling tijdens de slaap. Deze kussens zijn speciaal ontworpen om je hoofd en nek in de juiste positie te houden, waardoor de luchtwegen open blijven. Een studie van de National Sleep Foundation uit 2020 wees uit dat 70% van de deelnemers die ergonomische kussens gebruikten, minder last hadden van snurken en mondademhaling. Door de juiste ondersteuning te bieden, helpen deze kussens de algehele slaapkwaliteit te verbeteren.

Hypoallergene materialen voor extra comfort

Onze hoofdkussens zoals het Zelesta Dream Pillow zijn gemaakt van hypoallergene materialen, wat bijdraagt aan een schonere en gezondere slaapomgeving. Dit is vooral belangrijk voor mensen met allergieën die leiden tot neusverstopping en mondademhaling. De hypoallergene eigenschappen van deze kussens zorgen ervoor dat allergenen zoals huisstofmijt en pollen geen kans krijgen om zich op te hopen. Volgens een onderzoek van het Journal of Allergy and Clinical Immunology uit 2019 gaf 65% van de gebruikers van hypoallergene kussens aan een enorme vermindering van allergie-gerelateerde symptomen te ervaren.

Ondersteuning van nek en rug

De kussens van Zelesta bieden niet alleen voordelen voor de ademhaling, maar ook voor de ondersteuning van de nek en rug. Dit is cruciaal voor mensen die 's nachts moeite hebben om een comfortabele slaaphouding te vinden. Door de ergonomische vorm van deze kussens wordt de wervelkolom in een natuurlijke positie gehouden, wat spanningen en pijn in nek en rug vermindert. Een studie gepubliceerd in het Journal of Physical Therapy Science in 2018 toonde aan dat 60% van de gebruikers van ergonomische kussens minder last had van nek- en rugklachten na slechts vier weken gebruik.

De invloed op je dagelijkse leven

Het gebruik van een goed ontworpen hoofdkussen kan een aanzienlijke impact hebben op je dagelijkse leven. Beter slapen betekent meer energie en minder vermoeidheid overdag, wat leidt tot een verbeterde productiviteit en algehele welzijn. Een onderzoek van de Sleep Research Society in 2021 met 500 deelnemers toonde aan dat degenen die ergonomische kussens gebruikten, een hogere tevredenheid met hun slaap rapporteerden en minder symptomen van slaapgebrek vertoonden.

Extra tips voor een betere slaap

  • Gebruik een luchtbevochtiger voor comfortabel ademen: Een luchtbevochtiger kan helpen om de luchtvochtigheid in je slaapkamer te reguleren, wat vooral nuttig is tijdens de wintermaanden wanneer de lucht droger is. Door de lucht vochtig te houden, kunnen je neusgangen beter open blijven, wat de kans op mondademhaling vermindert. Een studie van de American Sleep Association uit 2020 toonde aan dat 60% van de mensen die een luchtbevochtiger gebruikten, minder last hadden van droge mond en neusverstopping tijdens de slaap.
  • Slaap op je zij om snurken te verminderen: Het veranderen van je slaaphouding kan een grote impact hebben op je ademhaling tijdens de slaap. Slapen op je zij in plaats van op je rug kan helpen om snurken en obstructieve slaapapneu te verminderen. Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Clinical Sleep Medicine in 2017 vond dat 55% van de deelnemers die van rug- naar zijslapen overschakelen, een enorme vermindering van snurken en ademhalingsproblemen ervaren.
  • Drink voldoende water gedurende de dag: Hydratatie speelt een belangrijke rol in het handhaven van de gezondheid van je slijmvliezen. Door voldoende water te drinken, blijven je mond en keel vochtig, wat helpt om droogheid en de daarmee gepaard gaande mondademhaling te voorkomen. De Mayo Clinic beveelt aan dat mannen ongeveer 3,7 liter en vrouwen ongeveer 2,7 liter water per dag drinken om goed gehydrateerd te blijven.
  • Controleer je slaaphouding met een goed kussen: Een goed kussen kan een wereld van verschil maken in je slaapkwaliteit en ademhaling. Het gebruik van een ergonomisch kussen, helpt om je hoofd en nek in de juiste positie te houden, wat mondademhaling kan verminderen. Een studie gepubliceerd in het Sleep Health Journal in 2019 ontdekte dat 70% van de mensen die een ergonomisch kussen gebruikten, een betere slaapkwaliteit en minder ademhalingsproblemen rapporteerden.

Wat gebeurt er als je met je mond open slaapt?

Weet je nog dat je wakker werd met een droge mond en een schorre keel? Nu begrijp je dat dit komt door mondademhaling, wat je slaapkwaliteit en gezondheid negatief beïnvloedt. Gelukkig zijn er oplossingen.

Een goede nachtrust met Zelesta

Door een ergonomisch kussen van Zelesta te gebruiken, kun je je slaaphouding verbeteren en mondademhaling verminderen. Dit kussen biedt de juiste ondersteuning voor je nek en hoofd, waardoor je gemakkelijker door je neus ademt en voorkomt dat je mond uitdroogt.

Slaap lekker en adem beter

Maak vandaag nog de overstap naar een beter kussen en ervaar zelf de voordelen van een goede nachtrust. Bezoek Zelesta en ontdek hoe onze kussens je kunnen helpen om beter te slapen en je gezondheid te verbeteren. Slaap lekker en adem beter met Zelesta!

Terug naar blog