Zelesta legt uit: Slapen met je hond of kat, een goed of slecht idee?

Zelesta legt uit: Slapen met je hond of kat, een goed of slecht idee?

Zelesta legt uit: Slapen met je hond of kat, een goed of slecht idee?

Het is een onderwerp waarbij de meningen ver uit elkaar kunnen liggen. Is het wel of niet een goed idee om met je huisdier te slapen? Om voor eens en voor altijd duidelijk te geven hebben wij bij Zelesta een overzicht gemaakt met alle voordelen en nadelen van het slapen met je hond of kat. Zo kan jij de beste keus maken voor jouw situatie en zet je je eigen slaaprust voorop. 


De nadelen 

Het slechte nieuws eerst, we beginnen met de nadelen. Want als we het hebben over onze harige huisgenoten zijn er best wat nadelen verbonden aan samen met ze in één bed slapen. 


 • Verhoogd risico op ziektes

Heb jij ooit een hond of kat zijn pootjes zien vegen voor hij een huis binnen liep? Wij ook niet, en dat is direct één van de redenen waarom je beter niet je huisdier in je bed kan laten logeren. Je hond of kat neemt namelijk met zijn of haar pootjes allemaal bacteriën mee het bed in, waaronder bijvoorbeeld poepbacteriën. Dit is niet alleen een vies idee, je kan ook ziek worden van deze bacteriën. 


 • Beweeglijkheid en geluid
 • De beste nachtrust krijg je natuurlijk als je niet gestoord wordt. Als je met je huisdier een bed deelt dan is de kans groot dat je viervoeter regelmatig beweegt en jij hierdoor minder lekker slaapt. Helemaal als we het hebben over katten is de kans groot dat je wakker zal worden, omdat katten nu eenmaal het meest actief zijn ’s nachts. 


 • Huidinfecties
 • Bij honden en katten is een veelvoorkomende huidschimmel ringworm. Deze schimmelinfectie kan ook op mensen worden overgedragen. Zeker als je huisdier bij jou in bed slaapt is de kans groot dat je geïnfecteerd kan worden. Mocht je dan naar de huisarts gaan voor een zalfje, zal dit niet veel uithalen omdat je hond of kat je gewoon weer besmet. Mocht je ervoor kiezen om je huisdier bij jou in bed te laten slapen, is het handig om te zorgen voor een goede pyjama. Hiermee voorkom je het meeste contact met de huid. 


  Het is goed om te weten dat het RIVM afraadt om huisdieren in je slaapkamer te laten


 • Astma of allergieën 
 • Een belangrijk punt van detail: als je allergisch bent voor je kat of hond of je hebt last van astma, is het per definitie geen goed idee om met je huisdier te slapen. Het zal ervoor zorgen dat je je een stuk benauwder voelt in bed, met alle gevolgen van dien. Daarbij is het sowieso een slim idee om te kiezen voor een antiallergisch dekbed, om huisstofmijt of andere allergieën geen kans te geven. 


 • Gedragsproblemen 
 • Los van je eigen nachtrust en gezondheid kan er nog een nadelig effect zijn van je huisdier bij jou in bed laten slapen. Zowel bij honden als bij katten kan het slapen bij het baasje ervoor zorgen dat je huisdier gedragsproblemen zal krijgen. Je huisdier kan jouw bed namelijk zien als zijn of haar territorium en mocht er dan later een partner of kinderen bijkomen dan kan dit voor problemen zorgen. 

   


  De voordelen

  Nu we de nadelen besproken hebben kunnen we ons gaan focussen op de voordelen. Er zijn namelijk ook mensen die baat hebben bij slapen met hun huisdier. 


 • Betere nachtrust
 • Waar de een zoals eerder besproken mogelijk slechter kan slapen door de beweeglijkheid van het huisdier, is het voor de ander wel een uitkomst. Er zijn onderzoeken van onder andere de Mayo Clinic in Arizona die aantonen dat sommige mensen er baat bij kunnen hebben om te slapen met hun huisdier. Dit komt voornamelijk omdat huisdieren je een veilig en fijn gevoel kunnen geven, zeker wanneer ze bij je in bed liggen.

  Met name als je last hebt van slapeloosheid of stress kan een hond of kat in je bed zorgen voor rust en daardoor een betere nacht. Ben je op zoek naar meer tips voor een betere nachtrust? In dit blog geven we je tips om rustiger te slapen.


  • Boost je immuunsysteem 

  Zoals we zojuist al besproken hebben kan een hond of kat een hoop bacteriën met zich meebrengen. Dit is over het algemeen iets wat je wil vermijden, maar soms kan je je ook het volgende afvragen: Leven we niet té schoon? Het is bewezen dat kinderen die meer in contact zijn met viezigheid later vaak een beter immuunsysteem hebben. In bepaalde gevallen is het juist goed om met wat meer bacteriën in aanraking te komen. 


  Let wel op het volgende, als je ervoor kiest om je hond of kat bij jou in bed te laten slapen wordt het aangeraden je bed vaker dan normaal te verschonen. Een 2-1 dekbed dat wekelijks de wasmachine in kan, kan daarbij de ideale uitkomst zijn.  Daarbij is het aangeraden om je huisdier te trainen aan het voeteneinde te liggen en is het altijd een belangrijke zaak dat je hond of kat ook buiten jouw bed kan slapen. 


  Een goed compromis

  Wil je je huisdier nu bij je in de buurt hebben maar liever niet op bed? Kies dan voor een mand in de slaapkamer, of creëer een heerlijk bedje voor je hond of kat met een van onze dekens. Zo kan je alsnog slapen met je huisdier zonder de nadelen ervan te ervaren. 

   

   

  Terug naar blog