Een gezonder en gelukkiger leven begint bij je dromen
Een gezonder en gelukkiger leven begint bij je dromen
Elke keer wanneer we gaan slapen heeft ons brein de mogelijkheid om ons mee te nemen naar een andere wereld. Een wereld waar alles mogelijk is, maar die gebaseerd is op alles wat je ooit eerder hebt meegemaakt. Een wereld die wonderbaarlijk mooi kan zijn, of griezelig eng. We hebben het over dromen, en in dit blog leggen we je uit waarom dromen meer invloed hebben op een gezond en gelukkig leven dan je in eerste instantie zou denken.
Wat zijn dromen?
Om te beginnen is het handig te begrijpen wat dromen precies zijn. Een droom komt alleen voor tijdens onze REM-slaap, de vierde fase van ons slaapcyclus. In deze fase is je lichaam volledig ontspannen, maar je brein is bijna nog net zo hard aan het werk als overdag.
Als je droomt dan visualiseer je bepaalde beelden, kan je emotie voelen en zelfs geluid horen. Je hebt vaak weinig invloed op wat je droomt, het is bijna alsof je naar een film kijkt die zich gewoon afspeelt. Een droom lijkt soms lang te duren, maar in werkelijkheid zal die vaak niet langer dan 20 minuten geduurd hebben.
Hoe beïnvloed dromen de gezondheid?
Dromen heeft met name invloed op je mentale gezondheid, en daarmee heeft het invloed op hoe gelukkig je je voelt.
Ken je dat gevoel dat je ergens mee zit, maar na een nachtje goed slapen het ineens een stuk minder erg lijkt? Dat komt omdat je in je dromen alle emoties en prikkels van de vorige dag verwerkt. Je brein gaat als het ware alle losse eindjes oplossen en daardoor begin je na een nacht goed slapen weer met een frisse start.
Slaap je vaker onrustig waardoor je de volgende dag wat prikkelbaarder bent? Lees dan eens ons blog over onrustig slapen.
Tips om diep te slapen en lekker te dromen
We geven toe dat dromen beïnvloeden niet heel makkelijk is, maar er zijn enkele dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat de kans groot is dat je fijn zal dromen.
- Zorg voor een goed slaapritme
Dromen kan alleen in je remslaap, dus probeer een slaapritme te ontwikkelen waarin je zeker weet dat je genoeg slaap krijgt. Altijd op hetzelfde tijdstip slapen en wakker worden kan daarbij helpen.
Daarbij is het slim om wat vroeger naar bed te gaan en zo een ritme te ontwikkelen dat je ’s morgens uit jezelf wakker wordt en niet door de wekker.
- Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk
Als je dan in bed ligt, zorg dat je je zo comfortabel mogelijk voelt. Denk bijvoorbeeld aan een fijn dik dekbed of slapen in je lievelingsslaapshirt. Ervoor zorgen dat je je fijn in je bed voelt zal er automatisch voor zorgen dat je meer ontspannen slaapt.
Ook bepaalde geuren kunnen ervoor zorgen dat je je nog meer ontspannen voelt in je slaapkamer. Zo kan je eens wierook gebruiken of experimenteren met was parfum. Als je dit regelmatig doet conditioneer je je brein dat wanneer je bepaalde luchtjes ruikt het tijd is om te gaan slapen.
- Weg met de schermpjes voor het slapen
Je kan je voorstellen dat als je net voor het slapen nog een spannende serie kijkt of een opwekkend gesprek op Whatsapp hebt, dat je brein tijdens je slaap veel meer te verwerken heeft. Probeer daarom eens een uur voor het slapen gaan schermen te vermijden en begin
bijvoorbeeld aan een goed boek.
- Help je brein alvast een handje
Zoals je nu weet heeft dromen als nut de losse eindjes van de afgelopen dag op te lossen. Als jij je brein daarmee al een handje helpt zal je een stuk rustiger dromen. Dit kan je doen door voor het slapen een stukje te schrijven over je dag, een kort rondje te wandelen of door te mediteren.
- Vermijd alcohol en zware slaappillen
Alcohol en zware slaappillen zorgen ervoor dat je minder diep slaapt, waardoor je niet optimaal je remslaap benut. Hierdoor zal je minder dromen en minder kunnen verwerken.
- Nachtmerries voorkomen
Het is mogelijk om nachtmerries te verminderen of voorkomen. Ze ontstaan namelijk door emoties die verwerkt moeten worden, maar die je overdag wellicht wegstopt. Denk aan angst of verdriet waar je niet mee omgaat. Als je van je nachtmerries af wil komen, zal je overdag moeten werken aan negatieve emoties. Wij schreven eerder een blog over hoe je onrustige dromen om kan zetten tot een fijne nachtrust.
Kortom, dromen heeft een grote invloed op je mentale gezondheid en daarmee op je geluk. In je droom verwerk je de vorige dag zodat als je wakker wordt je een nieuwe frisse start hebt. Met bovenstaande tips kan je ervoor zorgen dat je fijne dromen hebt en daarmee een gezond en gelukkig leven.
Jouw nachtrust is Zelesta’s eerste prioriteit, en daarom kan je altijd contact met ons opzoeken als je twijfelt welk product het beste bij jou past. Want de juiste producten helpen jou elke nacht weer heerlijk weg te dromen.