Zelesta’s tips: slapen met warm weer
Zelesta’s tips: slapen met warm weer
Je ligt te woelen in je bed, je voelt je oncomfortabel en je wilt niets liever dan een goede nachtrust krijgen maar je kan simpelweg niet in slaap komen omdat het te warm is. Herkenbaar? Je bent niet de enige, afgelopen zomer hebben veel mensen last gehad van slecht kunnen slapen door de hitte.
Een goede nachtrust is de basis van een uitgerust en gelukkig leven en daarom hebben wij bij Zelesta zes tips verzameld zodat je de volgende keer tijdens een warme nacht alsnog een heerlijke nachtrust hebt.
Houd je hoofd koel
Als je wat lichaamswarmte wilt verliezen kan je dat het beste via je hoofd doen. Als je je hoofd koel houdt, hou je je hele lijf koel. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:
- De eeuwenoude truc om een nat washandje op je voorhoofd te leggen.
- Bij de drogist heb je verschillende gelpads, die kan je in de vriezer leggen en vlak voor het slapen onder je kussen leggen. Mocht het kussen te warm worden draai je hem simpelweg om en dan heb je weer een koel kussen.
- Je kan ook een speciaal verkoelend kussen aanschaffen. Bij Zelesta hebben we kussens die een 3D-luchtventilatieband hebben, waardoor het kussen altijd een verkoelend effect geeft.
Neem een koele douche voor je gaat slapen
Als je verhit in bed stapt, zal de kans groot zijn dat je in bed niet makkelijk zal afkoelen. Neem daarom net voordat je gaat slapen een verkoelende douche. Hiermee voer je de warmte af die je gedurende de avond nog hebt opgebouwd en stap je fris je bed in. Let wel op, douche niet te koud, gewoon iets kouder dan je normaal zou doen. Anders zal je door de kou weer ontzettend wakker worden en dat is voor het slapen gaan ook niet handig.
Kies je beddengoed wijs
Bij warm weer heeft niemand behoefte om onder een dikke donsdeken te gaan liggen. Kies daarom je beddengoed wijs. De dikke dekens mogen even de kast in en kunnen worden vervangen door bijvoorbeeld enkel een katoenen laken. Zo lig je toch ergens onder, maar heb je niet de overbodige warmte van een deken. Je kan ook kiezen voor ademende dekens die transpireren tegengaan.
Slaap met een pyjama
Het lijkt misschien wat tegenstrijdig, maar juist met warm weer is het verstandig om in een luchtige pyjama of in een shirt te slapen. Waarom? Omdat een pyjama het zweet opvangt wat anders in je beddengoed zou trekken of op je huid zou blijven zitten. Hierdoor kan je lichaam juist weer te koel worden waardoor je midden in de nacht weer wakker kan worden. Kies voor iets luchtigs en van katoen en je zal een stuk lekkerder slapen dan zonder pyjama.
Zorg dat de warmte buiten de slaapkamer blijft
Ook met hitte geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Zorg er met name overdag voor dat je de warmte buiten houdt. Dit kan je onder andere op de volgende manieren doen:
- Investeer in een ventilator of airconditioning. Maak hier wel een overwogen keuze in, een airconditioning is vrij prijzig en sommige mensen kunnen last krijgen van een droge huid of luchtwegproblemen door de droge lucht die de airconditioning produceert. Een ventilator blaast het lucht van achter naar voren, dus zeker wanneer je deze voor je open raam zet kan dit zorgen voor een verkoelend effect in de kamer.
- Houd de slaapkamer overdag zo donker mogelijk. Simpelweg de gordijnen of rolluiken sluiten kan al een groot verschil maken.
- ’S morgens en ’s avonds kan je de ramen openzetten. De lucht is buiten dan het koelst waardoor de slaapkamer even door kan tochten.
- Schakel de elektrische toestellen in de slaapkamer uit. Televisies, computers en lampen geven allemaal warmte af. Zorg daarom dat je deze in de warme zomermaanden uitschakelt wanneer ze niet gebruikt worden.
Slaap in je eentje
Wellicht een wat minder leuke tip voor mensen met een partner of huisdieren die welkom zijn op de slaapkamer, maar met warm weer kan je echt beter alleen slapen. Hierdoor blijft je lichaamstemperatuur koeler en slaap je waarschijnlijk ook rustiger. Is alleen slapen niet mogelijk? Probeer dan zoveel mogelijk aan je eigen kant te blijven liggen zodat je niet elkaars lichaamswarmte overneemt.
Trotseer de warme nachten met onze tips en slaap ook tijdens de hitte heerlijk door. Wij weten als geen ander hoe belangrijk een goede nachtrust is en daarom hopen we dat na het lezen van dit blog ook jij vanaf nu geen zomernacht meer slecht zal slapen.